Går du rundt med en drøm om at starte din egen butik? Leder du efter kontorlokaler, så du kan føre din gode idé ud i livet? Eller ønsker du at starte egen virksomhed eller udvide din eksisterende virksomhed? Så er erhvervsleje måske den perfekte mulighed for dig.

Sådan finder du et erhvervslejemål  

Først skal du finde ud af, om du søger en butik, et kontor, et lager eller en grund, hvor du selv kan have indflydelse på indretningen. Når du har fundet ud af, hvilken slags erhvervsleje, du leder efter, kan du påbegynde søgningen. Der er en god idé at sætte god tid af til at finde det rette erhvervslejemål og derfor starte søgningen i god tid. For mange mennesker tager det mellem tre og seks måneder at finde det rette lejemål. Det er en god idé at påbegynde søgningen på erhvervsejendomsselskabers hjemmesider, hvor ledige lejemål er samlet på en overskuelig måde. Du kan også få hjælp af ejendomsselskabernes specialekspertise til at finde det rette lejemål.

Tjekliste – før du lejer et erhvervslejemål:

– Der bør altid indgås en skriftlig lejekontrakt – også selvom dette ikke er et lovmæssigt krav.

– Den skriftlige lejekontrakt skal indeholde hvilke udgifter, der er ud over lejen.

– Ændringer af lejen bør fremgå i lejekontrakten.

– Der skal indgås aftaler om ændring af lejevilkår f.eks. ændring af opsigelsesperioden eller erstatning for tabet ved en opsigelse.

– Lejekontrakten skal indeholde, hvem der har pligt til vedligeholdelse af lejemålet – dette er som regel lejeren.

– I lejekontrakten skal fremgå hvilke ombygninger og installationer, som lejeren har ret til at gennemføre i lejemålet, samt hvornår der kræves samtykke fra udlejeren.

– Udlejer og lejer skal aftale, om lejeren skal have afståelsesret. Er dette ikke beskrevet i lejekontrakten, har lejeren afståelsesret til lejemålet.

– Lejekontrakten skal indeholde regler for lejers og udlejers opsigelse.

Spring ud i det

Har du fået en god ide, så tvivl ej med at tage springet og se, om det kan blive en succes. En af fordelene ved erhvervsleje er, at du til hver en tid kan opsige lejemålet, og derfor er du hverken bundet eller risikerer at tabe penge, når du skal videre. Leder du efter erhvervsleje på Lolland-Falster er der masser af muligheder. Du skal bare turde at tage springet og tro på dine egen idé.