Tid til træfældning

Har du ambitioner om at udfolde dit indre naturmenneske ved selv at hente brænde hjem fra skoven? Eller dækker det gamle træ i haven for udsigten?

 

Uanset årsagen til dit ønske om træfældning er det vigtigt, at det bliver foretaget korrekt. At fælde et træ er et stort projekt, og du skal prioritere sikkerheden frem for alt.

 

Hvordan fælder du et træ?

Når du skal fælde et træ, er det vigtigt, at du kontrollerer træets faldretning. Du skulle nødigt ende på jorden med en stamme liggende ovenpå dig. Fælder du et træ i haven, kan du også risikere, at træet rammer huset. Derfor er faldkontrol altafgørende for sikkerheden.

 

En måde at kontrollere faldretningen på er ved at binde et reb omkring stammen. En medhjælper skal så hive i rebet, mens du hugger med øksen. Det er dog vigtigt, at din hjælper stopper i god tid, inden træet falder.

 

Hvis du skal fælde et stort træ, bliver processen noget mere kompliceret. Til formålet behøver du en motorsav og dertilhørende sikkerhedsudstyr. Udstyret består blandt andet af sikringsbukser, så du ikke skærer dig i benet ved et uheld.

 

Har træet en omfangsrig krone, er du nødt til at klatre op i træet og skære de individuelle grene af først. Dette kræver, at du har udstyr til at spænde dig selv fast med. Hvis du synes, at det lyder for omfattende, kan du få en professionel til at klare opgaven for dig.

 

Den bedste måde at samle brænde på

Når træet først ligger på jorden, er det med at udnytte hver en del af det. Det er vigtigt, at du skærer træet i mindre stykker, som er til at transportere. Dette kan let gøres med en motorsav. Herefter kan stykkerne opbevares i brændeskuret, hvor du løbende kan hakke dem op med en økse efter behov.