Børnetandlæge

For små børn kan det virke lidt skræmmende, når de skal til tandlægen for første gang. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at forberede dit barn på at skulle til tandlægen for første gang i deres liv. For mange mennesker, der lider af tandlægeskræk, bliver angsten udviklet på grund af dårlige eller ubehagelige oplevelser hos tandlægen tidligt i livet. Tandlægeskræk kan udvikle sig til en fobi, som får folk til at udgå tandlægebesøg senere i livet, og derved risikere at få problemer med tænderne, fordi de ikke får foretaget forebyggende undersøgelser. Hvis dit barn fra starten af lærer at føle sig tryg ved at gå til tandlægen, vil det også have nemmere ved at udvikle en god mund- og tandhygiejne, da det ofte er noget, vi får grundlagt tidligt i barndommen.

Hvad kan du gøre som forælder?

Dit barn vil normalt udvikle de første tænder omkring seks måneder efter fødslen. Sørg for fra starten af at få lavet gode vaner omkring rengøring af barnets tænder. Frem til 10 års alderen bør du daglig hjælpe barnet med at børste tænder, fordi det som helt lille ikke har den nødvendige finmotorik til at kunne børste grundigt på egen hånd. Når barnet er helt lille, er det selvfølgelig dig som forælder, der står for alt hvad der hedder tandbørstning. Når barnet er omkring 1 år, vil det være tid at tage det med til dets første besøg hos tandlægen. Her er det vigtigt, at du er opmærksom på at berolige barnet, hvis det viser tegn på utryghed. I den alder handler det om forbyggende behandling, da barnet endnu er for lille og tænderne for nye til at der er opstået reelle problemer med tænderne.

På tandlægeklinikken vil man typisk kunne hjælpe med at skabe en beroligende atmosfære omkring barnet, så det falder til ro og mærker, at der ikke sker noget farligt. Hvis du har tandlæge i Roskilde, eller overvejer at finde en klinik for tandregulering i Roskilde, vil der typisk være en del klinikker, der har fokus på barnets oplevelse af at være til tandlægen og har gode erfaringer med at forebygge tandlægeskræk hos børn. Hvis du selv lider af tandlægeskræk, er det vigtigt, at du er opmærksom på ikke at virke urolig eller utryg, når du besøger tandlægen sammen med barnet, da din angst kan forplante sig hos dit barn. I stedet kan det være en god idé at få hjælp til at bearbejde din angst for tandlæger, inden du tager barnet med til tandlægen. Det kan din tandlæge som oftest hjælpe dig med.

Tandlægerne Uldal A/S

Algade 10, 3.

4000

Roskilde