Find holdbarheden på din vin

Nyder du at afslutte en lang arbejdsuge med et glas vin, men du ved ikke, hvor længe resten af flasken kan holde sig, når først den er blevet åbnet? Så kan du læse med her. Vin er nemlig organisk, og derfor kan det godt blive for gammelt efter et stykke tid. Det afhænger dog af, om der er tale om rød- eller hvidvin, samt af hvilken type vin det er. Er du i tvivl om, hvor længe din favoritvin kan holde sig, kan du tage fat i din vinforhandler for at være på den sikre side.

 

Forskellig holdbarhed på vin

Som en vinforhandler vil kunne fortælle dig, kan vin være kompleks. Det gælder også, når det kommer til holdbarhed. Derfor får du her en oversigt over, hvor længe vin normalt kan holde sig, når først proppen er taget op:

  • Champagne og bobler kan kun holde sig 1-3 dage efter åbning.
  • Hvidvin og rosé kan holde sig god mellem 4 og 7 dage.
  • En åben flaske rødvin er fortsat god mellem 2 og 4 dage.
  • Dessert og portvin kan drikkes helt op til 2 måneder efter åbning.

Nøglen til holdbarhed er korrekt opbevaring. Her er det bedst at stille din åbne flaske opret i køleskabet – også rødvinen. Din vinforhandler kan give dig endnu flere råd til at holde din vin klar til at nyde.

 

Udnyt dine vinrester

Hvis du alligevel kun har en lille sjat tilbage, som ikke bliver drukket inden for den nærmeste tid, kan du bruge vinen til mange andre ting. Med lidt kreativitet kan du både fryse vinen ned og bruge den senere i mad, eller du kan udnytte vinens blødgørende effekt og rense din hud i en blanding af vand og vin. Hvidvin fungerer desuden godt som rengøringsmiddel, så du med god samvittighed kan tage et glas, samtidig med at du får huset til at skinne.