Tandbørste

Hver aften og hver morgen tager du fat i dine tænders bedste ven, nemlig tandbørsten, men bruger du den rigtigt? Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan du børster tænder. Der er faktisk en helt særlig teknik, som du skal bruge for at holde dine tænder og din mund sund. Vi børster tænder hver dag, og vi kan nærmest gøre det i søvne, fordi hvem har ikke stået en morgen eller aften med lidt lukkede øjne og blot børstet pr. automatik. Det er en fast vane hvordan vi børster tænder, og du gør det formentlig på præcis samme måde hver gang. Netop derfor skal du lige stoppe op næste gang, du griber fat i tandbørsten og fører den ind i munden. Du skal nemlig tjekke, om du bruger den rigtige teknik til at børste dine tænder.

Hvad kan en forkert børsteteknik forårsage?

Hos mange tandlæger i både Hillerød, Helsingør, Humlebæk etc. oplever de, at patienter børster deres tænder helt forkert. Dette kan ses ved at deres emalje på tænderne er blevet slidt. Dette sker nemlig, hvis du børster tænder ved at skrubbe børsten frem og tilbage henover tænderne. I et sådant tilfælde bliver dine tænder nærmere skadet end rene og ved at slibe din emalje, bliver dine tænder mere udsat for huller og isninger, hvilket ikke er sjovt. Dine tænders emalje beskytter mod syrepåvirkninger, som for eksempel forekommer, når vi spiser og drikker meget syreholdige produkter. Hvis emaljen på dine tænders kroner bliver slebet af, vil den ikke komme tilbage af sig selv. Og du skal derfor passe godt på den, hvilket du kan gøre ved at børste dine tænder korrekt.

Hvad er den rigtige teknik til at børste tænder?

Din børsteteknik har en væsentlig indflydelse på dine tænders sundhed, men hvordan skal du børste dem rigtigt? Som noget af det første skal du udskifte din hårde tandbørste ud med en blødere version. En for hård tandbørste kan nemlig skade dine tænder. Når du så har fået købt dig en blød tandbørste, og du skal i gang med selve børstningen, så skal du ikke skrubbe børsten frem og tilbage over tænderne, men i stedet skal du bevæge børsten i små cirkelbevægelser. Hver enkel tand skal have en tur med disse cirkelbevægelser, så du skal derfor børste én tand af gangen. Hvis du synes det lyder underligt eller er du i tvivl om, hvordan du skal bevæge tandbørsten i cirkelbevægelser, så spørg din kompetente tandlæge i Hillerød, Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Humlebæk eller en tandlæge i en anden by, som du bor i. Din tandlæge ved nemlig med sikkerhed, hvordan dine tænder skal børstes korrekt.

Nordsjællands TandlægeCenter
Frederiksgade 2 A
3400 Hillerød
Tlf: 48 26 76 86/48 26 07 68