Trækker det fra dine vinduer?

I Danmark oplever mange, at 1/3 af varmen slipper ud gennem utætte vinduer. Hvis du vil komme dette problem til livs, kan du læse her, hvordan det kan lade sig gøre samt i det hele taget undersøge, hvordan du kan tjekke dine vinduer.

 

Hvad er tegnene på utætte vinduer?

Hvis din karm omkring vinduet er angrebet af råd eller svamp, kan dette være et oplagt tegn på, at du har problemer ved utætte vinduer. Derudover kan det også være et tegn, hvis der dannes kondensvand på indersiden af ruden.

Gode råd til at tjekke, om dine vinduer er tætte:

  • Fugt din hånd med vand, hvilket gør den ekstra sensitiv, og mærk, om der kommer luft ind.
  • Test ved brug af et stykke papir, der sættes i klemme i vinduet. Hvis vinduet problemfrit kan lukke i, er vinduet ikke ordentlig tæt. Vinduet skal tjekkes i alle fire sider.
  • Hvis træet omkring vinduet er råddent, er dette også et tegn på utæthed. Du kan stikke en kniv 3-5 mm ind i træet og se, om der er tegn på råd.

 

Løsninger til at tætte vinduerne

En mulighed for at gøre vinduerne tætte er at bruge tætningslister, hvilket sikrer en jævn tætning. For at du kan komme i mål ved brug af denne løsning, skal du bruge tætningslister i træ, rustfri søm og en listesaks.

Alternativt kan du benytte tætningsbånd, hvilket isolerer mellem rammen og karmen. Dog skal du være opmærksom på, at der er en del flere ujævnhed ved brug af denne metode.

 

Derfor skal du få dine vinduer tættet

Hvis du gerne vil slippe af med en stor varmeregning, kan det altså være en løsning at få undersøgt, om utætte vinduer er kilde til det store varmeforbrug. Ellers er der stort set altid penge at spare ved at få tættet dine vinduer, hvis ikke de er helt nye. For at arbejdet bliver gjort efter forskrifterne, kan det derfor være en god ide at kontakte en tømrer, der lige ved, hvordan arbejdet skal klares.