Hvordan anlægger man sin egen have?

Har du altid drømt om en smuk have med perfekte hyggekroge til sommerens lune dage og aftener? Der er mange måde at gøre det på, og der findes efterhånden et hav af inspiration på pinterest, der imødekommer enhver stilart. Med andre ord er du ikke alene med havedrømmene. Det kræver imidlertid knofedt at anlægge sin egen have. Heldigvis er der lige dele inspirationsbilleder og konkrete tips til dit eget haveanlæg.

 

Inden du går i gang med haveanlægget

Du bør overveje, hvor lang tid du vil sætte af til havearbejde, inden du går i gang med anlægningen. Blomsterbede og hække kræver vedligehold, og du bør derfor indtænke både remedier og tid til vedligehold. Du skal bruge både støvler, handsker, havesakse, skovle og eventuelt mere værktøj alt efter have. Derudover er prisen vigtig, og du kan med fordel lægge et budget.

 

Anlæg din have – sådan opnår du det bedste resultat

Haven skal helst være både flot og funktionel, og det er derfor godt med et par tips til, hvordan man kan opnå begge dele. F.eks. kan du lægge en regnvandsvenlig indkørsel, skabe liv med højbede, der er nemme at gå til og anlægge en terrasse, hvor vedligeholdelsesniveauet matcher den tid, du vil bruge på det. Krydderurter er også populære, og har du pladsen og energien, kan du med fordel plante krydderurter og grøntsager, der kan nydes til aftensmaden.

Når du har anlagt din have, er det tid til at tænke vedligeholdelse. Et par hurtige tips:

  • Undgå at vande din græsplæne om sommeren – ellers vænner du den til mere vand
  • Du bør ikke plante nyt om sommeren, da der ikke er nok naturlig fugt i jorden i denne sæson
  • Ukrudt i haven bør luges efter behov