Har du tjekket pærerne på bilen for nylig? Derfor skal de skiftes

Kører du hovedsageligt i dagslys, ja, så er pærerne på bilen måske ikke den del, der får mest opmærksomhed. Dog er det vigtigt at tjekke pærernes funktion, og om de virker, som de skal. Hvis du har købt en brugt bil, ser man ofte, at pærerne giver dårligt, eller ingen, lys. Her skal du altså være særlig opmærksom på, hvornår den sidst var til service. Pærerne udskiftes nemlig typisk som del af et serviceeftersyn, men er dette blevet forsømt, bør du få dem fikset hurtigt muligt – enten hos et autoværksted eller ved egen gør-det-selv-metode.

 

Det skal du gøre for at skifte alle pærer

For at finde de rigtige pærer kan du slå op i servicehåndbogen, spørge din bilforhandler eller løsrive de gamle og tage med ind i forretningen. Bilpærer kan bl.a. købes i T-hansen og Harald Nyborg.

 

Forlygter

Forlygterne er de nemmeste pærer at skifte selv. Når forlygterne skal skiftes, skal du først og fremmest sørge for, at motoren er slukket. Herefter åbner du motorhjelmen for at få adgang til pærerne. Du behøver ikke specialudstyr.

 

Pærerne bagpå: bremselys, baglys og baklys

Disse lys sidder oftest samlet i en kasse. Se efter, om der er skruer i lygteglasset, for så skal disse skrues af, før du kan få adgang til pærerne. Er der ingen skruer, kan du kun komme til pærerne inde fra bilen. Tjek servicebogen for at se, hvor indgange til udskiftning af pærerne gemmer sig, hvis det er svært at finde.

 

Sidelys

For at skifte sidelys skal du ind under skærmen. De sidder muligvis skjult bag noget beklædning, der skal flyttes, før du kan komme til dem. Igen kan du med fordel bruge servicehåndbogen til at se lygternes placering.

 

Er det lidt for teknisk? Kontakt et autoværksted

Har du aldrig skiftet pærer på en bil før, så kan du selvfølgelig også tage den med til det nærmeste autoværksted for at få hjælp. Det kan godt blive lidt teknisk, hvis du skal skifte alle pærer selv. Det tager omkring 15 minutter at få pærerne skiftet og koster ikke al verden.

Hvis du har købt en brugt bil, hvor det viser sig, at pærerne ikke virker, som de skal, kan du gå tilbage til forhandleren og kræve, at denne foretager en udskiftning – eller giver dig pengene tilbage. Dette kun såfremt, at forhandleren ikke oplyste pærernes tilstand på købstidspunktet.