Selvom vi alle har lært, hvordan man børster tænder på den rigtige måde fra barnsben, så ses det dog stadig relativt ofte, at folk gør det forkert, selvom de nu er voksne.

At børste tænder er typisk så indgroet en vane og en del af den daglige rutine, at hvis man først har vænnet sig til at gøre det på en bestemt måde – selvom det skulle være forkert – så vil man fortsat gøre dette og vaner er som bekendt noget, der er svært at vænne sig af med igen.

For at vænne sig af med en vane, er det bedste at erstatte den med en ny. Man kan altid kontakte en erfaren og kompetent tandlæge i København for at få en detaljeret gennemgang af, hvordan man børster sine tænder rigtigt og får sig en ny børsterutine.

Når man skal børste sine tænder, skal man huske at:

  • Føre tandbørsten rundt i små cirkler. Hvis man børster på en anden måde, måske fører tandbørsten op og ned, eller frem og tilbage, kan dette medføre børsteskader.
  • Få gjort det til en vane at børste på samme måde hver dag. Dette kunne måske være, at man starter i overmunden i venstre side og fører tandbørsten mod højre og derefter tager undermunden.
  • Husk at børste alle flader! Dette inkluderer både ydersiden, indersiden og tyggefladerne på tænderne.
  • Børst tungen med de små gummidutter. Dette er ikke som sådan med til at gøre noget godt for tænderne, men det er med til at forebygge dårlig ånde.
  • Børst tænder to gange om dagen i to minutter ad gangen.

Hvad sker der, hvis man får børsteskader?

Børsteskader er ikke sjovt og hvis det er blevet helt slemt, kan det i værste tilfælde medføre, at tandkødet har trukket sig tilbage. Hvis dette først er sket, er der desværre ikke så meget, man kan gøre ved det, da tandkødet ikke vokser ud igen.

Hvis tandkødet har trukket sig tilbage, har man fået blottet tandhalse. Tandhalsene er ikke beskyttet af emaljen, hvilket betyder, at de er mere udsatte for huller, betændelse og andre diverse sygdomme man kan få i tænderne.

Har man først fået blottet tandhalse, skal man være mere opmærksom på dette område og være mere omhyggelig med plejen af det. Det betyder også, at man skal oftere til tandlægen for at få lavet en fluorbelægning, da dette giver området en smule beskyttelse ved siden af den daglige tandbørstning.

Tandlægerne Ved Runddelen

Nørrebrogade 148

2200 København N

35830033