Inden du får solceller

Kunne du godt tænke dig at bringe mere grøn energi ind i boligen, så er solceller måske det rette sted at starte. Solceller udnytter energien fra solens stråler til at skabe strøm til din bolig. Men før du giver dig i kast med at installere solceller, så er der nogle ting, du skal sætte dig ind i først.

  • Husets egnethed: Kan taget bære solcellerne? Undersøg om tagkonstruktionen har plads til de solceller, du behøver for at kunne dække den del af dit elforbrug, du ønsker afdækket.
  • Tilladelse: Du bør forhøre dig hos kommunen om, hvorvidt det er tilladt at sætte solceller op på din grund. Der kan nemlig være nogle lokalplaner eller servitutter, der bestemmer dette, samt hvor solcellerne må placeres.
  • Tjek Bygningsreglementet: Bygningsreglementet indeholder også regler om solcellernes placering, som du bør undersøge.
  • Få styr på økonomien: Solceller er naturligvis ikke gratis. Undersøg udgifter i forbindelse med målerabonnement og rådighedsbetaling hos dit energiselskab.

Solcellernes placering

Solcelleanlæg kan placeres på taget, på husets facader eller på jorden – men den mest oplagte er taget. Solcellerne placeres bedst i sydvendt retning (øst- eller vestvendt kan også gå), mens nordvendt er udelukket. For det mest optimale udbytte bør taghældningen være 45 grader.

Når solcellerne skal placeres, bør du også overveje, om naboen har elementer på sin grund – fx træer eller bygninger – som kan kaste skygge over din grund, og dermed dit solcelleanlæg, på bestemte tidspunkter af dagen. For det går jo ikke.

Må man selv installere solceller?

I 2012 besluttede Sikkerhedsstyrelsen, at installation af solceller skal foretages af en autoriseret virksomhed, såfremt at der ikke er opgivet manual til samling og montering af en solcelleinstallation med flere produkter. Derfor må du i de fleste tilfælde ikke selv montere et solcelleanlæg og bør kontakte en professionel elinstallatør