Hvad er bæredygtig energi?

Bæredygtig energi er egentlig bare et andet ord for vedvarende energi. Som man kan ane i navnet, så er bæredygtig energi en energikilde, som er bedre for miljøet og som dermed forvolder mindre skade på klimaet. Af bæredygtige eller vedvarende energikilder kan nævnes bioenergi, solenergi, vindenergi, geotermi samt andre former for energiudvinding, der er CO2-neutrale.

Kul, olie og naturgas er nogle velkendte energikilder og fossile brændstoffer, som til stadighed anvendes hyppigt på verdensplan. Men de er samtidig nogle af de mest skadelige for miljøet, fordi de medfører store udledninger af drivhusgasser.

 

Hvilke typer bæredygtig energi findes der?

Der findes heldigvis allerede mange alternativer mere klimavenlige og vedvarende energikilder. Solceller, vindmøller og varmepumper er alle bæredygtige energikilder, som vinder frem og som kan spille en større rolle i udfasningen af fossile brændstoffer.

I private boliger ser man oftest implementeringen af solcelleenergi eller varmepumper. Solceller bruges til at producere strøm, og solfangere bruges til at opvarme vand. Man kan også bruge luft til luft-varmepumper eller luft til vand- varmepumper, som begge udnytter varmen i luften udenfor til at opvarme henholdsvis temperaturen indendørs og brugsvand.

 

3 gode råd til bæredygtig energi

Så hvad kan det enkelte individ gøre for at bringe mere bæredygtig energi ind i hjemmet?

  1. Opsæt solceller og solfangere: Det er en dyr løsning, men på sigt gavnligt for dig og miljøet.
  2. Skift el-radiatorer ud med en luft til luft-varmepumpe: Det sparer dig en masse på varmeregningen.
  3. Udskift det gamle fyr: Det er bedre med et pillefyr eller en luft til vand-varmepumpe.

Er du i tvivl om, hvilken løsning der er den rette for dig, kan du med energirådgivning omstille til mere bæredygtig energi på den bedste måde for netop din bolig.