Stearin og indeklimaet

Det har længe været kendt, at stearin ikke er godt for indeklimaet. Med tiden er der dog kommet flere alternativer, som mindsker forureningen af partikler, når vi gerne vil hygge os i stearinlysets skær, som heldigvis er let tilgængelige! Der er et bredt udvalg at vælge imellem, som alle kan gøre et ligeså godt stykke arbejde!

 

Alternativer til stearinlyset

Der er fem alternativer at vælge imellem:

  • LED-lys: med elektriske lys undgår du al afgivelse af partikler til luften. De kan ovenikøbet også finde nogle, der ligner rigtig stearinlys!
  • Olielamper med vegetabilsk olie: olielamper med palmeolie er også et godt alternativ, der også afgiver meget færre partikler
  • Lys af vegetabilsk olie: Afgiver både færre partikler end fyrfadslys af stearin eller paraffin
  • Soyalys: Giver også et meget sundere indeklima, da de forurener meget mindre end traditionelle stearinlys
  • Paraffinlys: Undersøgelser viser, at de afgiver en anelse færre end stearinlys

 

Hvorfor soyalyset?

Soyalyset er et specielt alternativ, da det netop giver den samme hyggelige fornemmelse som stearin, men udleder langt mindre forurening! De kan findes både som bloklys, stagelys og fyrfadslys, og derudover kan soyalyset også starte et lille interessant DIY-projekt!

 

Soyalys som DIY-projekt

At lave sine egne soyalys kan være et sjovt lille projekt, som ikke behøver være særligt svært, og som både voksne og børn kan sætte sig til at lave. Det kræver blot et renset syltetøjsglas og nogle soyaflager, der bare skal varmes i en gryde, hvor du så hælder det flydende soya i glasset. Så lader du det stå, til det stivner, og så har du dine helt egne sunde stearinlys, som du selv har lavet. Så vælg sunde stearinlys!