Der er for det meste tale om blister, hvis der er blærer i munden. Fagudtrykkene for blister er blærer, blegning og blæner, hvorfor disse navne ofte benyttes i faglige sammenhænge. I daglig tale kender kaldes blærerne for blister. Blister er et almindeligt problem, som cirka 20% af den danske befolkning jævnligt lider under.

Blærer i munden

Blisters kendetegn

Blister er små sår og blærer, som opstår i munden. Blærerne har en gullig og hvidlig farve, hvor det betændte tandkød omkring blæren ofte er meget rødt. Størrelsen af blærerne varierer, men uanset størrelse er de altid smertefulde og ømme.

Derfor opstår der blister i munden

Der opstår blister i munden, hvis immunforsvaret eksempelvis er svækket. Der kan også opstå blærer i munden på grund af hormonelle svingninger. Det gælder især kvinder, hvor der under menstruation og graviditet er større risiko for, at blister opstår. Stress er også med til at øge risikoen for blister, da immunforsvaret er mindsket under langvarig stress. Vitaminmanglen for blandt andet jern kan også nedsætte immunforsvarets modstandsdygtighed, så der opstår flere blister. Beskadigelse af vævet og indtag af bestemte fødevarer kan også påvirke udviklingen af blister. Der kan i få og usædvanlige tilfælde komme blister på grund af betændelse i tyktarmen eller på grund af allergi for gluten. Blister kan derudover også være arvelige og af den grund har nogle personer flere blister på trods af, at der ikke er andre faktorer, som øger risikoen for blister.

Forebyggelse af blister

Det er muligt at forebygge blister ved at bruge tandpasta, som ikke indeholder natriumlaurylsulfat, da det kan øge risikoen for blister. Ved at tage kosttilskud undgås der vitaminmangel, hvorfor det er en god idé at tage blandt andet b-vitamin og jerntilskud. Det er forskelligt fra person til person om forebyggelsen af blister virker. Der kan søges rådgivning hos en forebyggende tandlæge ved Glostruphvis man har mange blister i længere perioder. Her kan der også findes hjælp til at holde mundhygiejnen sund, så tandkødet ikke bliver betændt.

Behandling af blister

Blister bør gå væk af sig selv inden for ti dage. Er der tale om et stort antal af blister i længerevarende perioder kan tandlægen udskrive antibiotika eller salve, som kan behandle problemet. Der kan også gives lokalbedøvende midler, hvis smerten er slem. De lokalbedøvende midler lindrer dog kun smerten og behandler ikke.

Der er derfor adskillige ting, som kan gøres for at forebygge og behandle blisterne. Hvis blisterne ikke går væk af sig selv efter ti dage bør en undersøgende tandlæge nær Albertslund med henblik på undersøgelse af problemet. Tandlægen kan hjælpe med at forebygge og behandle problemet. Blærer og sår i munden er ikke altid blister, hvorfor det anbefales at få undersøgt problemet, hvis det fortsætter.