Sådan forlænger du levetiden på dine bildæk

Det kan være svært at regne ud, hvornår det er tid til at skifte sine dæk og hvor gamle ens bildæk må være. Én ting er dog sikkert, bildækkene kan i hvert fald ikke holde for evigt. Normalvis bør bilens dæk udskiftes, når de har kørt omkring 25.000-35.000 km, eller når de er omkring 6 år gamle. Men du kan faktisk selv gøre meget for at forlænge levetiden på dine bildæk, så de ikke bliver lige så hurtigt slidte. Du kan forlænge levetiden på dine dæk således:

  • Kør altid med det rigtige dæktryk og tjek jævnligt, at dæktrykket ikke er for højt, så du kører med overtryk. Overtryk vil være meget opslidende for dine dæk.
  • Kør med brede dæk, fordi de har en større berøringsflade med vejen, som nedsætter slitagen på bildækkene.
  • Kør ikke for aggressivt eller hurtigt, da det vil forværre dækkenes levetid.
  • Rotér dækkenes placering cirka halvårligt, så hvis din bil er forhjulstrukket bytter du om, så de tidligere bagdæk er placeret foran, så slitagen bliver fordelt mere lige.
  • Kør ikke med sommerdæk om vinteren og omvendt. Montér de dæk, der passer til sæsonen. Det vil også være med til at forlænge levetiden.
  • Kør heller ikke terrænkørsel, hvis dine dæk ikke er egnet til det. Kører du på veje med ujævne overfalder, kan du i stedet få monteret all-terrain-dæk.

 

Derfor skal du forlænge levetiden

Alle bilejere er klar over, at bildæk er dyre og vil derfor også være interesseret i at forlænge levetiden. Hvis man kan spare omkring 5000 kr., vil det i længden blive meget, så derfor kan det godt betale sig at køre ordentligt og jævnligt tjekke, at dæktrykket er korrekt.

 

Husk at opbevar dine dæk korrekt

Når dækkene ikke er i bile, er det vigtigt at opbevare dem korrekt. Bilbækkene kan opbevares hos en dækmontør, så du ikke selv skal stå for opbevaringen. Men hvis du har pladsen til selv at opbevare dem, skal du huske, at dine dæk skal opbevares et tørt og køligt sted. Det kan eksempelvis være i din garage eller i din kælder. Dækkene skal også være beskyttet mod sollys. Dæk med fælg kan placeres ovenpå hinanden, og dæk uden kan placeres ved siden af hinanden.