Alt du skal vide, hvis du overvejer cedertræ til husfacaden

Cedertræ er en meget populær belægning, og man kan godt forstå hvorfor. Det rødlige træ har en utrolig rød glød, som er tillokkende og kan holde i længere tid end de fleste træsorter. Dog skal du ikke lade dig narre af navnet. Cedertræ har intet med ceder at gøre – faktisk kommer træsorten fra en kæmpethuja. Denne træsort gror typisk i Nordamerika, hvor det i gamle dage blev omtalt som ”Western Red Cedar”; heraf baggrunden for navnet. Hvis du overvejer at få cedertræ, giver vi dig her nogle fakta om træet, som du kan tygge på.

 

Enestående naturprodukt – til prisen

Når der er tale om cedertræ, indeholder materialet flere træk, som gør det væsentligt bedre end mange andre træsorter på markedet – dog også enkelte ulemper, som har betydning for flere købere:

  • Fordele
    • Cedertræ kan holde i lang tid. Materialet indeholder giftstoffer, som ikke påvirker mennesker, men uskadeliggør enhver kontakt med råd og svamp.
    • Cedertræ er et let materiale. Cedertræ er meget stærkt træ, men det er også meget nemt at arbejde med pga. sin fleksible struktur.
  • Ulemper
    • Det er ikke billigt. Cedertræ kan typisk komme op i 400-500kr. pr. kvadratmeter, så det er en investering at få cedertræ som ny belægning.
    • Vær opmærksom på skruerne. Cedertræets sure indre er ikke ideelt for alle typer skruer, da metallet muligvis kan nedbrydes. Der må kun anvendes rustfrie skruer.

 

Vedligeholdelse giver et godt resultat

Selvom cedertræ sagtens kan stå selv uden at skimmel og råd, er det alligevel en fordel at vedligeholde træet, så det bibeholder sin naturlige glød. Du kan få forskellige cedertræsolier, som er nemme at anvende. Typisk er det en god ide at tjekke dit cedertræ før og efter vinteren for at se, om det er blevet medtaget under kulden. Det skal du selvfølgelig ved alle træsorter, men du kan i hvert fald være sikker på, at dit hus ikke får flere alvorlige skader end nødvendigt, hvis du vælger cedertræsbeklædning som facade til huset.