Sådan bygger du dit eget plankebord

Hvis du er vild med den rå æstetik, som et plankebord giver rummet, kan du overveje, om det næste projekt skulle være at bygge det selv. Det er ikke så svært, som det måske ser ud; for det meste tager det bare lidt tålmodighed og et par solide hænder. Vi giver her en guide til, hvordan du selv kan komme i gang med at bygge dit eget plankebord.

 

Nem step-by-step guide

  1. Valg af træ til plankebordet. Det første er at overveje materialet. Her kan du med fordel tage ned i et byggemarked og undersøge udseendet på de forskellige træsorter.
  2. Skær plankerne til. Når du har valgt træsorten, skal du finde ud af længde, bredde og tykkelse på bordet. Hvis du køber materialet i byggemarkedet, kan de skære træet ind, så de har den bestemte mål.
  3. Høvl, slib og slib igen. Nu er det tid til at give dit plankebord en glat overflade – så det er bare at bruge masser af knofedt og sandpapir. I dette trin er sikkerhedsudstyr anbefalet, fordi det kan hurtigt blive beskidt.
  4. Giv bordpladen olie. Når overfladen er glat og tørret af, skal du give dine planker olie over to omgange. Først giver du bordpladen olie første gang, hvorefter du lader den stå natten over. Herefter lægges et nyt lag, der igen skal stå natten over.
  5. Saml bordpladen. Nu kommer den nemme del: at samle plankebordet. Placer plankerne i vater med samme afstand og bor huller til tværbjælkerne. Herefter monteres tværbjælkerne fast.
  6. Valg og montering af bordben. Ligesom med valg af planker, skal du også vælge bordben. Når du har valgt, skal de bores fast i tværbjælkerne. Det giver et solidt fundament.
  7. Skær enderne til og giv dit plankebord den sidste finpudsningDet sidste, der skal gøres, er at gøre enderne lige lange og give bordet den sidste pudsning. Nu har du lavet et plankebord.

 

Få hjælp af professionelle

Hvis det her lyder nemt, så er det bare at give sig i kast med! Hvis man dog ikke er så handy, eller ikke har tid, er der mange virksomheder, som kan lave et skræddersyet bord for dig. På den måde kan du få dit eget plankebord uden at skulle gøre arbejdet selv.