Slibning af lakeret bordplade – Gør det selv

Trænger dit bord til en opfrisker?

Er din ellers så smukke bordplade begyndt at se en smule slidt ud, eller er lakken måske begyndt at skalle eller ryge helt af? En bordplade af træ, der bliver flittigt brugt, bliver naturligvis også slidt med tiden. Det kan dog være svært at vide, om og hvordan man skal slibe et bord, der allerede er blevet lakeret.

Slibningen af bordpladen er meget ligesom en gulvafslibning. Ligesom ved en gulvafslibning er der naturligvis også nogle forbehold, man bør tage sig for at sikre sig det bedste resultat, når bordet skal slibes.

 

Gør-det-selv-guide: slib dit eget træbord

Har du besluttet dig for selv at stå for slibningen af dit lakerede træbord, kan du med fordel følge vores guide. Køb eller lej en elektrisk sliber eller en rystepudser – så klares arbejdet nemmest.

  • Inden du begynder at slibe din træbordplade, er det vigtigt, at du sikrer dig, at den er helt ren. Hvis der ligger skidt og snavs på bordpladen, kan det ridse eller beskadige bordet, når du begynder at slibe det. Tør derfor bordpladen grundigt af med en klud. Hvis der er håndvaske, komfurer og skaber tilstødende til bordpladen, bør du dække disse af, så de ikke bliver ridset.

 

  • Når du har gjort det forberedende arbejde, er du klar til at slibe bordet. Start med det groveste sandpapir og arbejd dig derefter op i korntal, så du starter med 80, så 120 og slut af med korn 240. Korn 240 giver en blød og fin overflade. Støvsug evt. støvet væk og tjek efter i hjørnerne.

 

  • Tør bordpladen af for støv med en klud, og gør klar til at give olie eller ny lak.

 

Har du brug for hjælp?

Hvis du er i tvivl om, hvordan slibningen skal foregå, eller hvis du virkelig er øm over bordet, er det nok bedst, at du kontakter en erfaren fagmand, der kan klare opgaven for dig. Der findes mange dygtige fagmand, der har erfaring med bordafslibning, så du trygt kan overlade dine arvestykker i deres hænder.