Sådan børster du bedst tænder

Hos de fleste mennesker foregår tandbørstningen på rutine, og de færreste tænker over, hvad de rent faktisk gør. Det er en fordel, hvis børsterutinen er grundig nok, men det kan også være en stor ulempe, hvis børsterutinen konsekvent overser bestemte tænder, så der kommer bakterieophobninger. Det er af den grund en god idé for alle mennesker uanset aldersgruppe at give børsterutinen et eftersyn. Du bør derfor undersøge de nedenstående råd fra den rådgivende tandlæge i Frederikssund for at tjekke, at du opfylder alle kravene for en god børsterutine.

 

De rette redskaber

Det er vigtigt, at du har de rette redskaber til at børste tænder, da en slidt tandbørste ikke er i stand til at rengøre dine tænder ordentligt. Du skal derfor jævnligt udskifte din tandbørste for at sikre, at børstehårene kan udføre det arbejde, som de skal. Din tandbørste bør også have et blødt børstehoved, da et hårdt børstehoved øger risikoen for at ridse tændernes emalje. Børstehovedet må heller ikke være for stort, da det gør det umuligt for dig at nå dine bagerste tænder, hvor der typisk kommer bakterieophobninger. Du skal også have anskaffet dig tandstikker eller tandtråd til at rense mellemrummene mellem dine tænders flader. Hvad angår valg af tandpasta kan du med fordel benytte tandpasta med et højt fluorindhold, da fluor gavner tændernes emalje, så dine tænder bliver mere modstandsdygtige. Du kan også købe andre former for speciel tandpasta, hvis du eksempelvis har problemer med isninger i tænderne.

 

Den rette børsteteknik

Med de rette redskaber på plads er du klar til at udføre tandbørstningen. Det er almen viden, at tandbørstning bør foretages to gange dagligt – hver morgen og hver aften. Det skal dog pointeres, at det ikke en hensigtsmæssigt at børste tænder efter indtagelse af eksempelvis juice, da det høje syreindhold kan skade tænderne, hvis der børstes tænder lige efter. Skyl derfor altid munden med vand inden tandbørstningen for at få fjernet madrester og det værste lag af syre på tænderne. Du er herefter klar til at påbegynde tandbørstningen, som bør have en varighed af mindst to minutter. Tandbørsten bør systematisk børste alle dine tænder i små og runde cirkler, så alle tænder gradvist bliver renset. Det er også en fordel, at du drejer tandbørsten i alle de vinkler, som er mulige, så du blandt andet også når om til de bagerste kindtænder og eventuelle visdomstænder.

 

Du bør supplere din tandbørstning med brug af tandtråd eller tandstikker mindst én gang dagligt, da mellemrummene mellem tænder i særligt udsatte for at få huller. For at få renset tænderne og tandkødet ekstra grundigt kan der også suppleres med mundskyllemiddel, som især også er gavnligt til at få renset betændt tandkød.

 

Få optimeret din børsterutine endnu mere

Dette er de generelle råd om, hvordan du børster bedst, men alle tænder er forskellige, og der kan derfor være særlige børsteteknikker, som egner sig bedst til dine tænder. Du kan derfor få optimeret din børsterutine endnu mere ved at spørge din regelmæssige tandlæge fra Frederiksværk om hjælp, når du alligevel er til det regelmæssige tandeftersyn. Din tandlæge kan hurtigt se, om der er områder, som overses i din børsterutine og give dig råd herom, så du har mulighed for at børste dine tænder endnu bedre.

 

Smilklinikken

Strandgade 24

3300 Frederiksværk

47 72 03 70