Er det virkelig så irriterende?

Ja, det er det faktisk. Forestil dig at vågne op en tidlig morgen med hovedet begravet dybt i puden, som du egentlig ikke vil bevæge dig ud af, men du skal jo så meget på toilet. Du går langsomt med et kæmpe gab og søvnigt ansigt ind på toilettet, hvor du uheldigvis bliver du mødt af bunden af toilettet, som bare ser ulækker ud! Det er beskidt og snavset, og synet vækker uden tvivl dit indre rengøringsmonster. Du finder toiletbørsten frem, skrubber løs og tilsætter alle mulige mærkelige kemikalier – men intet virker. Så ja, det er irriterende – og ja, det er svært at rengøre bunden af toilettet.

 

Hvad er det nu lige det der gule eller brune skidt i bunden er?

Det ser enormt ubehageligt ud, men det er egentlig blot kalk, der har snavset bunden af dit toilet. Det opstår fordi dit toilet konstant er i kontakt med vand (bare tænk på hvor ofte I skyller ud om dagen), og i vandet er der jernpartikler, der er med til at give de brune aflejringer i toilettet. Over længere perioder og de mange tusinder liter vand, der kommer igennem systemet, så kan dit toilet hurtigt komme til at samle flere års kalkaflejringer sammen med rust og bakterier, der sætter sig som de brune render i bunden. Heldigvis kan det fjernes, så dit indre rengøringsmonster skal nok falde til ro igen!

 

Sådan får du rengjort bunden af dit toilet

Der er utallige mange måder at få det gjort på, så det følgende er bare nogle af de mange måder, du kan gøre det på:

  • Pimpsten og afkalker. Det er klart mest effektivt at benytte en kalkfjerner, der er designet til toiletbrug, i kombination med en pimpsten, som du kan skrabe kalken af med.
  • Eddike. Almindelig lagereddike har en kalkfjernende effekt – til en vis grad. Eddike kræver dog lang virketid, og fjerner kun noget af kalkbelægningen. Det er derfor ikke en god ide at bruge eddike, hvis I kun har ét toilet i huset!
  • Cola. Cola har faktisk også en kalkfjernende effekt, da den har en lav pH-værdi. Cola indeholder dog sukker, som derimod kan tilføje næring til små bakterier i toilettet. Og så er det også dyrt at rense sit toilet med Cola.
  • Citronsyre. Blander du citronsyre med noget vand, så har du en effektiv kalkfjerner, som også er miljøvenlig. Toilettet skal dog fores med toiletpapir, inden du kan benytte blandingen.

Så: Du behøver ikke være VVS’er for at rengøre toilettet i bunden, du skal bare finde rengøringsmonsteret frem!