Vil du gerne lave dit eget værksted? Står du med et rum eller en garage fyldt med ”skrammel”, som du gerne så, blev til dit eget hjemmeværksted? Måske virker det for uoverskueligt, da I har opbevaret ting i rummet i flere år, og slet ikke kan finde, hverken hoved eller hale i det. Hvis det er årsagen, så læs med her:

At have sit eget hjemmeværksted kræver en god start på værkstedets etablering og organisering. I denne proces, skal du finde din indre perfektionistiske sans frem, da god værkstedsorden er vigtigt for en god begyndelse. Du undgår at få det klassiske rodede, beskidte og uoverskuelige værksted, som vi i dag desværre, er mange der har. Følg her en guide til, hvordan du kommer godt fra start med dit nye værksted.

 

Tøm rummet og start forfra


Det kan virke langhåret, men du bliver glad for det! Start med at tømme dit kommende værksted fuldstændigt. Det giver dig mulighed for at skabe en organisering, der gør renligheden og ordenen en hel del lettere på dit værksted. Når du har fået tømt rummet, skal værkstedet indrettes kløgtigt. Start derfor altid med at placere arbejdsbordet. Find en god placering, gerne i midten af værkstedet, så du har let ved at bevæge dig rundt om bordet med dit værktøj.
Den sidste vigtige overvejelse du skal gøre dig under indretningen, er opbevaringsmulighederne til dit værktøj. Sørg for forsættende at skabe dig selv så meget gulvplads som muligt. Dette kan bl.a. opnås ved vægreoler eller andre kreative løsninger i form af vægpaneler, der gør det muligt for dig, at hænge dit værktøj på væggene.

 

Værktøj


Det kan være svært at lave en komplet guide over de nyttige remmidier, da det afhænger af hvad værkstedet skal bruges til. Overvej derfor, hvad dit værksted skal bruges til. Er det børnenes cykler, der skal repareres? Måske motorcyklen, der skal passes og plejes? Eller noget helt tredje? Hvis du gerne vil have mulighed for at kunne klare lidt af det hele, så skal du overveje at investere i følgende værktøjer:

 • Kompressor: En kompressor er ideel til hjemmeværkstedet. Det et dit værktøj, når dæk skal pumpes, forskellige genstande sprøjtemales eller noget skal renses. Storkompressoren har mange funktioner, og bør derfor stå højt på prioriteringslisten.
 • Boremaskine: Boremaskinen er en selvfølge. Dog bør maskinens funktion inden køb overvejes. Skal den bruges til større projekter, eller bliver det blot de små projekter. Størrelse på opgaverne afgør, hvor kraftigt en maskine du behøver investere i.
 • TV, højtaler og billeder: Det kan være en god ide at hænge billeder op i værkstedet. Det gør det lidt mere personligt og hyggeligt. Desuden anbefales et lille tv eller en højtaler utrolig højt, da det kan gøre hele reparationsoplevelsen en hel del sjovere.
 • Små ting alle værksteder bør have: Disse små værktøjer bør alle værksteder eje
 1. Blyanter
 2. Sav
 3. Skruetrækker i alle størrelser
 4. Tommestok
 5. Vaterpas
 6. Unbrakonøgle
 7. Hammer
 8. Svensknøgle

 

Det hele værd


Det kan godt virke, som et større projekt at kaste sig ud i at lave sit eget værksted, og desuden er det ikke helt omkostningsfrit. Vælg derfor et passende tidspunkt at starte projektet på, og færdiggør det så til punkt og prikke. Det vil gøre dine kommende værkstedstimer meget sjovere.
Held og lykke med det!