Den hyppigste årsag til, at man får huller i tænderne, er plak, som får lov til at blive siddende på tænderne – noget som alle mennesker får. Antallet af huller i tænderne er dog meget forskellige for mennesker og vil for det meste afhænge af, hvor meget pleje tænderne får. Børn og voksne, som spiser masser af sukker og slik, vil oftest få flere huller i tænderne. Dog vil folk som er dårlige til at børste tænder ordentligt også ofte opleve, at huller i tænderne er et større problem. Som de fleste nok allerede nu har gættet, er det vigtigste våben mod Karius og baktus tandbørsten. For virkelig at forstå vigtigheden af at have rene og sunde tænder, vil denne artikel bla. fokusere på at få en forståelse for hvorfor tandproblemerne opstår.

 

tandpleje - huller i tænderne

 

Årsager

Bakterier lever rigtig lunt og godt i munden. Dette er disse bakterier, der er ansvarlige for, at de fødevarer, som vi spiser, bliver omdannet til syrer. Når madstykkerne blandes med syren, vil der blive dannet plak. Når en person tygger maden, har plakken en tendens til at sætte sig fast mellem tænderne. Når plakken har siddet på tænderne i en længere periode uden at blive fjernet, vil plakken blive omdannet til det, vi kalder for tandsten. Tandstenen vil begynde at irritere gummerne, hvilket kan medføre tandkødssygdomme såsom paradentose.

Man får huller i tænderne, hvis ikke man får fjernet plakken fra tænderne. I almindelighed vil plak begynde at sætte sig 20 min efter, at man har indtaget den pågældende fødevare. Lader man plakken sidde for længe, eksempelvis fordi man ikke børster tænder regelmæssigt, vil denne plak skade tandens emalje og lave et hul. For at undgå huller i tænderne kræver det, at man konsekvent er grundig med rengøringen af sine bisser. Derudover er det også vigtigt at bestille tid hos sin egen tandlæge i København K, sådan at de kan fjerne både plak og tandsten. Ligegyldigt hvor grundigt du selv børster dine tænder, er der nemlig noget plak, som sidder for godt fast til, at man selv kan fjerne det.

Behandling

Den mest almindelige behandling, når det drejer sig om huller i tænderne, er påfyldning. Først vil du opleve, at tandlægen borer i din tand for at få tand klar til påfyldningen. Normalt vil fyldningen bestå enten af en form for harpiks eller af porcelæn. I sjældnere tilfælde vil man opleve, at tandlægen også tilbyder at bruge guld, sølv eller platin. Hvis det drejer sig om tænder, som er meget synlige, vil man foretrække at bruge harpiks eller porcelæn, eftersom de stemmer bedst overens med et naturligt udseende.

En anden løsning er at få en krone. Dette kan være den fortrukne løsning, hvis tandens struktur er betydelig medtaget, eller hvis hullerne er meget omfattende. Det første skridt er at fjerne den ødelagte eller beskadiget del af tanden. Når dette er fjernet, vil man placere en krone ovenpå tanden, og dermed dække det område man fjernede. Kronen er typisk fastgjort med en metallisk struktur. For nogle mennesker kan det være en ubehagelige oplevelse at få påsat en krone – særligt hvis man lider af tandlægeskræk. I sådant et tilfælde er det en god idé, at man ikke kun finder en tandlæge, som er dygtig til at lave kroner, men som samtidig er dygtig til at behandle patienter med tandlægeskræk. Bor du eksempelvis i København, kan du lede på nettet efter en tandlæge, som behandler patienter med tandlægeskræk i København. På den måde sikrer du, at du får en god oplevelse, når du skal have lavet din krone, som medfører, at du også tør tage til tandlægen, på et senere tidspunkt.

 

Rosenklinikken
Rosenborggade 2, 2. tv
1130 København K
Tlf.: 33 14 31 88