Du kan være uheldig at lave styrtdykkeren på din cykel, du kan være lidt for entusiastisk, når du spiser gulerødder, eller du kan ramle ind i væggen midt i en heftig omgang marcarena. Mulighederne for at skade tænderne er mange, men udfaldet af dem er som regel det samme – en pæn portion smerte og en undren omkring, hvordan man skal forholde sig. Du kan netop få svar på hvordan du forholder dig i en sådan situation i følgende indlæg, der er blevet til i samarbejde med den gode Tandlæge i Valby

tandlægetjek
For de små mælketænder, er skaden ikke så stor, hvis en enkel ryger ud, når rulleskøjtebakken erobres. Hvis mælketanden er slået helt ud af munden, skal barnets tandlæge kontaktes inden for de almindelige kontortider – altså er ingen akuttandlæge nødvendig. Her skal skaden registreres, så den nødvendige hjælp kan tildeles, hvis den blivende tand senere viser sig at have lidt skade af mælketandens slag. Hvis mælketanden ligeledes enten kun er slået en smule i stykker eller slået op i tandkødet, kan dette klares inden for tandlægens almindelige åbningstider, naturligvis med undtagelse af, hvis barnet har meget ondt – så skal der slås alarm med det samme, for så kan der være tale om skader, der ikke er umiddelbart synlige. Bliver en tand helt smadret, skal der enten kontaktes en skadestue eller en akuttandlæge med det samme, da det kan være nødvendigt at fjerne tanden.

Er du derimod gammel nok til tandfeen ikke kommer længere, og din tand er knækket eller helt røget ud af munden, skal du (hvis muligt) finde tanden, da den i nogle tilfælde vil kunne limes på af tandlægen igen. Tanden skal forsigtigt skylles under rindende vand, men her skal du være forsigtig, for du må ikke røre selve roden af tanden. Hold kun på kronen, og sørg for at få vasket alt snavs af tanden – du skal nemlig forsøge at sætte den tilbage på pladsen i munden. Hvis det ikke kan lade sig gøre med lette bevægelser, skal tanden ligges ind i kinden og opbevares der, og hjælp skal opsøges med det samme – enten i form af en akuttandlæge eller en skadestue. Heldigivis er det ikke så svært som tidligere at finde en akut tandlæge. Bor du i Valby kan du eksempelvis søge efter en akut tandlæge i Valby.  At opbevare en tand i munden, kan i visse situationer være problematisk – hvis man for eksempel er nødsaget til at tage bussen til skadestuen eller sågar cykle. Her er der heldigvis en løsning. Man kan som alternativ opbevare tanden i mælk indtil den kan tilses af en tandlæge.

Har man ageret hjemme tandlæge i Valby og sat tanden tilbage i munden, bør dette altid opfølges af både et tandlægebesøg, antibiotika og stivkrampe, da man ellers kan få mundinfektioner. Og så er der vist kun en ting tilbage at sige – pas nu på tænderne, det kan slå dig ud, når du slår dem ud.

Tandlæge Mariam Jabeen
Valby Langgade 28
2500 Valby
Tlf: 36 16 06 62